Jedno jabłko z wieczora i nie trzeba doktora! Zjedzenie jabłka daje mnóstwo korzyści dla zdrowia, a ich smak - intensywnie słodki lub lekko kwaśny - znają wszyscy! W BiFix mamy jabłka z najlepszych plantacji, a nasze suszone jabłka są pysznym i zdrowym dodatkiem do wielu produktów, nie tylko herbat owocowych! Po zebraniu dojrzałych jabłek suszy się je w suszarniach w podwyższonej temperaturze. Poznaj największe korzyści ze spożywania jabłek!
Jabłka - właściwości
Jabłka są w naszym kraju bardzo popularne, głównie ze względu na ich walory smakowe, jak i powszechną dostępność najpopularniejszych odmian jabłek. Nie każdy jednak wie, że ze względu na zawartość polifenoli i antyoksydantów, w tym witamin, jabłka mają także właściwości lecznicze. Jak wygląda charakterystyka jabłka i jego właściwości? W jabłkach znajduje się witamina C i P, witamina A. Jabłka zawierają także magnez, potas, wapń, krzem i błonnik frakcji rozpuszczalnej w miąższu oraz nierozpuszczalnej w skórce.
Jabłka mają bardzo pozytywny wpływ na stan włosów, wzmacniają je. Pektyny jabłkowe regulują florę bakteryjną jelit, neutralizują substancje toksyczne, rozpuszczają cholesterol, wiążą radioaktywny kobalt, stront i ołów, a także pobudzają wydzielanie kwasu moczowego przez nerki, przeciwdziałają miażdżycy, ułatwiają usuwanie cholesterolu z organizmu. Surowe jabłka ze skórką pomagają regulować poziom glukozy we krwi, dlatego warto jeść jabłka w przypadku cukrzycy. Zawarty w nich błonnik zmniejsza wchłanianie cukru i wiąże metale ciężkie w nierozpuszczalne sole, które łatwiej wydalić z organizmu. Są pożądanym składnikiem diety przy chorobach serca, nerek, otyłości, regularne jedzenie jabłek pomaga przy chronicznych zaparciach. Wspomagają także leczenie anemii, niedokrwistości, nadciśnienia oraz awitaminozy. Dzięki obecności przeciwutleniaczy zapobiegają skutkom stresu oksydacyjnego. Zapobiegają też utlenianiu składników tkanki mózgowej. Jedno średnie jabłko dziennie dostarcza organizmowi wartości odżywcze i całe bogactwo witamin oraz składników mineralnych. Różne odmiany jabłek, jak i ocet jabłkowy i produkty na bazie jabłek, to przede wszystkim cenne substancje odżywcze. Słodko-kwaśny smak i miękki miąższ sprawiają, że jabłka należą do najchętniej kupowanych owoców.