Owoce dzikiej róży dojrzewają pod koniec sierpnia i we wrześniu, i to właśnie wtedy należy je zbierać, a następnie suszyć w suszarniach w temperaturze nie wyższej niż 60°C.
Dzika różna jest krzewem powszechnie występującym w Polsce i bardzo dobrze wszystkim znanym. Słynie ze swoich licznych właściwości leczniczych, które czynią ją obowiązkowym elementem każdej domowej apteczki. Owoce dzikiej róży są bogatym źródłem witamin C, B1, B2, E i K, przy czym zawarta w nich witamina C jest trzy razy bardziej skuteczna od syntetycznej. Zawierają także mnóstwo potrzebnych dla organizmu soli mineralnych, żelaza, kwasów organicznych (cytrynowego i jabłkowego), garbników, flawonoidów, karotenoidów i cukru.
Picie herbaty z owoców dzikiej róży ma pozytywny wpływ na trawienie, a także działa żółciopędnie i moczopędnie. Poleca się ją bardzo często chorym na grypę i przeziębienie, a także osobom starszym. Napar z dzikiej róży pomaga również w leczeniu chorób zakaźnych, gruźlicy, biegunki, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, miażdżycy i chorób serca.
Suszona dzika róża dostępna jest w postaci skórki lub jako fix.