Mieszanki herbaciane, zawierające owoce, kwiaty i zioła są doskonałym uzupełnieniem dla tradycyjnych herbat. Zachwycają smakiem i aromatem, a do tego pomagają zwalczać różne dolegliwości i choroby, a także pobudzają umysł i ciało do życia. Są przy tym uniwersalne, gdyż można je pić o każdej porze roku, zarówno zimne, jak i gorące.
Gotowe mieszanki muszą zostać poddane działaniu wysokiej temperatury, czyli pasteryzacji, która pozwala uzyskać żywność wolną od mikroorganizmów, stanowiących zagrożenia zdrowotne dla konsumentów. Główną zaletą tego procesu jest przedłużenie terminu przydatności produktu do spożycia. Ważne jest też, że pasteryzacja nie zmienia smaku produktu i nie powoduje utraty zawartych w nim witamin.
Proces pasteryzacji polega na umieszczeniu przeznaczonego do obróbki termicznej produktu w specjalnej komorze pasteryzacyjnej, zwanej także pasteryzatorem, a następnie podgrzaniu do odpowiedniej temperatury jej wnętrza. Temperaturę tę utrzymuje się w określonym przedziale czasowym. Pasteryzacja trwa zwykle co najmniej 6 godzin od momentu osiągnięcia temperatury w przedziale 65 - 75°C.