Wartość odżywcza: | 100 g | 1 saszetka - 2 g |
---|---|---|
wartość energetyczna | 179 kJ/42 kcal | 4 kJ/1 kcal |
tłuszcz | 0,6 g | <0,1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g | 0 g |
węglowodany | 8,6 g | 0,2 g |
w tym cukry | 6,1 g | 0,1 g |
białko | 0,6 g | <0,1 g |
sól | 0 g | 0 g |
Czerwony lub purpurowy kwiat hibiskusa zasługuje na uwagę nie tylko ze względów estetycznych, ale także dzięki swoim właściwościom leczniczym. Herbata z hibiskusa ma przyjemny, kwaskowaty smak oraz piękny czerwony kolor, a do tego bardzo korzystnie dla naszego zdrowia działanie. Herbata zawiera kwiat hibiskusa, a także owoce aronii, jabłko, koncentrat soku z aronii, kwas cytrynowy.
Hibiskus, a dokładniej kwiat malwy sudańskiej jest naturalnym źródłem witaminy C. Zawiera także wapń, sole mineralne, kwasy organiczne, polifenole oraz antocyjany, które neutralizują szkodliwe dla organizmu działanie wolnych rodników.
Substancje zawarte w kwiecie hibiskusa, owocach aronii i jabłku oczyszczają organizm z toksyn, wzmacniają jego naturalną odporność, wspomagają naturalne procesy przemiany materii, pomagają w leczeniu nadciśnienia oraz zapewniają prawidłowy poziom złego oraz dobrego cholesterolu. Działają także przeciwzapalnie, antybakteryjnie, lekko przeczyszczająco oraz moczopędnie. Dzięki dużej zawartości witaminy C są pomocne przy przeziębieniach oraz w przypadku obniżonej odporności.
Herbatę z hibiskusa polecamy osobom w każdym wieku. Jej picie dostarcza organizmowi substancje wspomagające jego naturalną odporność. Szczególnie polecana jest osobom, które mają regularną styczność z substancjami szkodliwymi lub palą papierosy.
Opakowanie zawiera 25 saszetek herbaty z hibiskusa o wadze 2 g. Jedną saszetkę należy zalać wrzątkiem i zaparzać przez około 3 - 5 minut.